Friday, May 20, 2011

Penkowa fratages EliteForsk-prisen

[Arkivets oversigt over Penkowa-sagen, se her (red.)]

***

Videnskabsministeriet,
Pressemeddelelse d. 19. maj 2011
Penkowa fratages EliteForsk-prisen

Videnskabsministeren meddeler i dag, at hjerneforsker Milena Penkowa fratages EliteForsk-prisen.

– Et af kriterierne for at modtage EliteForsk-prisen er at være rollemodel og kaste et positivt lys over forskningen. Efter at Milena Penkowa er blevet dømt for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage har Københavns Universitet indstillet, at hun fratages prisen. Den vurdering er jeg enig i, og derfor har vi i dag meddelt Milena Penkowas advokat, at ministeriet tilbagekalder den honorære tildeling af prisen, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Tilbagekaldelsen af EliteForsk-prisen betyder, at Milena Penkowas navn slettes fra hjemmesiderne om EliteForsk-initiativet.

Milena Penkowas EliteForsk-pris var på 1,1 million kroner – 900.000 til forskning og 200.000 kroner i personlig hædersgave. Københavns Universitet har dokumenteret., at de 900.000 kroner er anvendt til forskning, og har meddelt, at de refunderer de 200.000 kroner tilbage til ministeriet. Det tilbagebetalte beløb vil gå til et ekstra rejsestipendium næste år.
Du kan læse afgørelsen ved at klikke her (PDF) [arkivets kopi her (red.)]
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kan kontaktes gennem Kommunikationschef Anders Frandsen, 3048 8450.

***

Ritzaus Bureau d. 19. maj, 2011 kl. 16:19
Skatteydere betaler for Penkowas kæmpegave
Penkowa kan beholde en hædersgave på 200.000 kroner, for vi kan ikke kradse pengene ind, siger universitetet.
København, torsdag

Penkowa kan beholde en hædersgave på 200.000 kroner, for vi kan ikke kradse pengene ind, siger universitetet. Milena Penkowa må aflevere sin EliteForsk-pris tilbage i vanære.
Til gengæld beholder den bedrageridømte hjerneforsker det klækkelige pengebeløb, der fulgte med prisen som personlig hædersgave.
Det drejer sig om 200.000 kroner.
Det bliver i stedet hendes tidligere arbejdsgiver, Københavns Universitet, som må til lommerne og betale pengene tilbage til Videnskabsministeriet på Penkowas vegne.
Og læreanstalten kan ikke sende regningen videre til deres tidligere superforsker. For det er Københavns Universitet, som begik den fejl at indstille hende til EliteForsk-prisen.
- Som jeg har forstået det, er der ikke mulighed for at kradse pengene ind fra Penkowa , siger universitetets bestyrelsesformand, Niels Strandberg Pedersen, til Ritzau.
- Der er lavet en juridisk vurdering, som siger, at vi ikke kan indrive pengene fra hædersgaven, tilføjer han, men lover dog at undersøge sagen nærmere.
Praktisk foregår tilbagebetalingen ved, at Videnskabsministeriet modregner de 200.000 kroner, når de næste gang giver tilskud til Københavns Universitet.
- Det er Københavns Universitet, der har foretaget et fejlskøn og derfor er det ikke Penkowa , som man kan gøre krav gældende over for, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).
Det har torsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Milena Penkowa selv.

/ritzau/
***

Politiken d. 20. maj, 2011 (1. sektion side 4)
PENKOWA : Svindeldømt topforsker fratages pris

Den svindeldømte tidligere forsker og professor ved Københavns Universitet Milena Penkowa , fratages nu EliteForsk-prisen, den største hæder, hun fik for sin forskning.
Det sker, efter at forskeren tidligere i år blev idømt tre måneders betinget fængsel for dokumentfalsk, underslæb for 30.000 kroner med midler fra Dansk Selskab for Neurovidenskab og falsk anklage mod en studerende.
»Et af kriterierne for at modtage EliteForsk-prisen er at være rollemodel og kaste et positivt lys over forskningen.
Efter at Milena Penkowa er blevet dømt for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage, har Københavns Universitet indstillet, at hun fratages prisen. Den vurdering er jeg enig i, og vi har i dag meddelt Milena Penkowas advokat, at ministeriet tilbagekalder den honorære tildeling af prisen«, oplyser videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen ( K).
Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen meddelte i marts, at grundlaget for tildelingen af prisen var bortfaldet. Penkowa fik prisen på 1,1 mio. kr. i 2009 af daværende videnskabsminister Helge Sander.
Milena Penkowa blev suspenderet fra sit professorat i marts i fjor og er ud over dommen også under anklage for at have forfalsket dokumentation for sin forskning.
Blandt andet for en række forsøg med rotter, der angiveligt aldrig blev udført, selv om de optrådte i Penkowas forskningsrapporter.
Sander fremhævede i 2009 Penkowa som en af Danmarks stjerneforskere og et forbillede for andre, da hun som en af de første kvinder modtog prisen. Men nu har Videnskabsministeriet travlt med at slette alle spor efter hendes stjernestatus. Allerede i går var hun fjernet fra ministeriets hjemmeside med beskrivelser af den lille flok danske eliteforskere.

morten.g.andersen [at] pol.dk

***

Jyllands-Posten d. 20. maj, 2011 (1. sektion side 9)
Penkowa mister prestigefyldt pris
En dom for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage koster den svindelanklagede hjerneforsker Milena Penkowa EliteForskprisen.
Af ASGER WESTH***

[intern ref.: Ritzau: Skatteydere betaler for Penkowas kæmpegave, 19/5: Svindeldømt topforsker fratages pris, Pol. 20/5; Asger Westh: Penkowa mister prestigefyldt pris, JP 20/5-2011]

No comments:

Post a Comment